De eerste specifieke rekruteringssite
voor het toerisme in Brussel.

Toerismeonderwijs

Toerismeonderwijs

Welk aanbod inzake toerismeonderwijs bestaat er in Brussel? Hieronder vindt u de verschillende onderwijsinstellingen die lessen in toerisme geven:

Onderwijs voor sociale promotie: de school voor sociale promotie van Ukkel stelt een bachelor in toerisme voor, optie Beheer, met een door de Franse Gemeenschap erkend diploma. Meer informatie vindt u hier: http://www.cpsu.be/Bachelor_InfosPratiques.html.

Niet-universitair hoger onderwijs :

Het Institut Arthur Haulot en het ISALT, allebei hogescholen in het Brusselse Gewest, bieden opleidingen in de toerismesector aan. Deze zijn gericht op reisbureaus en touroperators, autocarbedrijven en het hotelwezen. Deze erkende opleidingen vormen een springplank om in de toerismesector aan de slag te gaan.

Deze opleidingen zijn toegankelijk voor wie in het bezit is van een diploma van het hoger secundair onderwijs.

“De animator is een persoon die vlot contacten legt, hij is extravert, deelt graag zijn enthousiasme. Hij ligt ook aan de basis van de inhoud van de reisprogramma’s, hij begeleidt de groepen en laat zijn animatietalenten aan bod komen in een toeristische structuur (museum, toeristische club, …).

De beheerder, die zich eerder bezighoudt met de financiële en organisatorische aspecten van de onderneming, is verantwoordelijk voor de budgetten, berekent de prijzen, onderhandelt over de contracten met de verschillende spelers van de toeristische sector, beheert de teams, …”

Het instituut ontwikkelde partnerships met diverse Europese schoolinstellingen en universiteiten, zie: http://www.heldb.be/formations/economique/tourisme/etudier-a-l-etranger

  • Het ISALT biedt een bachelor in toerisme aan, cyclus van 3 jaar: http://www.galilee.be/ecsedi-isalt/bachelier-tourisme.html. Mogelijkheid om in te stappen vanaf het 2e jaar. Opleiding in verscheidene toerismeberoepen. Stages in ondernemingen tijdens de studies (het ISALT moedigt u aan om uw eindejaarsstage in het buitenland te doen). Seminaries onder leiding van professionals. Studiereizen en Eductour België. Er worden vier talen onderrricht (zie ons artikel over werkloosheid in Brussel en het belang van meertaligheid). Algemene opleiding van economische, juridische en psychosociale aard die aansluit bij de actualiteit.

Universitair onderwijs:

De ULB biedt een opleiding in Wetenschappen en Toerismebeheer. Meer informatie op: http://www.ulb.ac.be/enseignements/presentation/ma/tour.html. Deze master wordt onderwezen door de Faculteit wetenschappen van de Universiteit. Theoretische en praktijkcursussen, studiereizen, excursies, stages en eindwerk zijn vaste onderdelen van het programma. Opleidingen in cartografie, in toeristische economie, marketing, geschiedenis en geografie van het toerisme. Deze master is een voorbereiding op het verwezenlijken van erfgoed- en milieureisroutes, op het beheer van cultureel toerisme, op de strategie, het ontwerp van producten en evenementen. Partnerships met buitenlandse universiteiten die de mogelijkheid bieden van Erasmus uitwisselingen (Spanje, Verenigd Koninkrijk, Portugal, Italië, Canada, …). Een aantal Master cursussen worden in het Engels gegeven.
De ULB is de enige universiteit in de Franse Gemeenschap die een Master in wetenschappen en toerismebeheer aanbiedt.

Privaat onderwijs:

  • VATEL International Business School Hotel & Tourism Management: biedt een opleiding van 5 jaar aan die is gericht op hotelmanagement. Deze opleiding verloopt over 2 cycli: bachelor en master. Meer informatie op :  Deze privéschool, die is gelijkgesteld aan een Franse handelsschool, bereidt de toekomstige operationele en leidinggevende kaderleden van de hotelsector en van de toerismesector in het algemeen voor.
  • Vatel omschrijft zichzelf als de 1e Wereldgroep voor Onderwijs in Hotelmanagement en Toerisme en omvat 30 scholen over de hele wereld. De school gaat prat op een tewerkstellingsgraad van 100% op het einde van de studies. In het kader van de Worldwide Hospitality Awards bekroonde de vakwereld in 2010 Vatel met de Award van het beste professionele succes en de Award van de beste pedagogische innovatie. Voorts wordt Vatel geprezen als de beste school in Europa van zijn categorie.
  • Espace Formation PME is het opleidingscentrum van de middenstand in het Brusselse Gewest. ESPACE FORMATION PME richt zich tot een publiek van zelfstandige beroepen, kmo’s of hko’s, alsook tot hun medewerkers. EFPME biedt twee opleidingen van “bedrijfsleider” aan:
  • Toeristische gids – regionale gids (sectie bedrijfsleider / dienstenberoepen). Opleiding verstrekt door actieve professionals, cyclus van 2 jaar. Om de programma’s en uurroosters te downloaden, klik hier: http://www.efpme.be/ce/fm/x19.pdf. In samenwerking met Visit Brussels (http://visitbrussels.be/bitc/BE_fr/a-faire-a-voir/a-faire/visites-guidees.do), Voir et Dire Bruxelles (www.voiretdirebruxelles.be), de FBAA (Federatie van de Belgische autobus- en autocarondernemers en van reisorganisatoren, www.fbaa.be).
  • Reisagent (sectie bedrijfsleider / dienstenberoepen). Opleiding verstrekt door actieve professionals, cyclus van 3 jaar. Om de programma’s en uurroosters te downloaden, klik hier: http://www.efpme.be/ce/fm/x10.pdf. Idealiter krijgt u tijdens de opleiding een stagecontract of wordt u aangeworven in de sector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw PUBLICITEIT hier, contacteer ons.